היפרפיגמנטציה מה זה בעצם?
מצב עור שכיח הגורם להתכהות של אזורים מסוימים בעור.
בשל ההתרבות הזאת נוצר לעור גוון בלתי אחיד.
. היות והפיגמנט הכי נפוץ בעור הוא מלנין, בעל גוון חום, ברוב המקרים הפיגמנטציה מתבטאת בהופעת כתמים חומים בעור הפנים או הגוף
אז למה זה קורה?
אומנם קיימים גורמים שונים המשפיעים על היווצרותם של כתמי הפיגמנטציה, אך כולם מפעילים את אותו תהליך ביולוגי של ייצור עודף של מלנין, המתבטא בסופו של דבר בהופעת הכתמים על פני שכבת העור העליונה. מאחר ולא ניתן לנטרל או לשלוט בכל הגורמים המפעילים את תהליך ייצור המלנין, המטרה היא לנסות ולהתערב בשלבי ייצור המלנין, ולעכב את התהליך. קיימים רכיבים שונים המוגדרים כ’מעכבי מלנין’, המתערבים בתהליך בניסיון לעכב את היווצרותם של כתמי הפיגמנטציה, אך רכיבים אלה מתערבים בשלב שבו ייצור המלנין כבר החל, ולכן השפעתם ואפשרותם למנוע את הופעת הכתמים היא מוגבלת מאוד.
פיגמנט המלנין מהווה את קו ההגנה הראשון מפני נזקי קרינת השמש. הוא מהווה את מסנן הקרינה הטבעי של העור. גוון העור קובע לא רק את מידת ההגנה מפני שמש, אלא גם תכונות נוספות של העור. למשל, נטייה לפתח כתמים חומים לאחר פציעה. נטייה זו מאפיינת בעלי עור כהה ונדירה מאוד בבהירי עור.
הבנת הסיבות השורש להופעת היפרפיגמנטציה היא חיונית כדי לקבוע מהן אפשרויות הטיפול היעילות ביותר.
סיבות השורש להיפרפיגמנטציה:
חשיפה לשמש: קרני UV מהשמש מעוררות את ייצור המלנין בעור. מנגנון זה הוא חלק ממערכת החיסון שלנו. והוא מגן על העור שלנו עי הצפת המלנין, מה שמוביל להיווצרות לכתמים כהים וכתמים.
דוגמא – פיגמנטציה סולארית – נוצרת על רקע חשיפה לקרינת השמש ולמיטות שיזוף. זוהי פיגמנטציה שטחית יותר וקלה יחסית לטיפול.
שינויים הורמונליים: תנודות הורמונליות, כגון אלו במהלך הריון או גיל המעבר, יכולות לעורר עלייה בייצור המלנין, וכתוצאה מכך לגרום למזמה.
פיגמנטציה הורמונלית – מתפרצת על רקע של היריון, אמצעי מניעה, טיפולי פוריות, חוסר איזון הורמונלי, תרופות ועוד.
איך נזהה אותה? היא מתאפיינת בכתמים סימטריים בשני חלקי הפנים, באזורי: מצח, לחיים, אף, מעל השפה וסנטר. (לעתים צורתה כצורת פרפר). פיגמנטציה הורמונלית היא מצב כרוני, ומחייבת טיפול לצמיתות.
חשוב כמובן להימנע מעישון ומחשיפה לשמש המגבירים את ייצור המלנין.
היפרפיגמנטציה פוסט דלקתית- תגובה של מערכת החיסון שמתבטאת בהצפת מלנין – כתמים אלה מופיעים על רקע טראומה לעור הנובעת כתוצאה מפגיעה פיזית או כתוצאה מתהליכי דלקת בעור (כווייה, פצעי אקנה, הסרת שיער, זיהום וכו’). פיגמנטציה זו שכיחה יותר על רקע עור כהה, ואינה קשורה כלל לשמש, כי אם לתהליכים גנטיים.
פיגמנטציה סנילית – אלו הם כתמי גיל. פיגמנטציה זו מופיעה בקרב נשים וגברים באזורים אופייניים כמו פנים, כפות ידיים (וידיים), גב, כתפיים ואזור החזה.
נמשים – כתמים קטנטנים בגוון חום המפוזרים על הפנים, ומופיעים בעיקר אצל ילדים ואנשים צעירים בעלי גוון עור בהיר, על רקע גנטי. הנמשים נפוצים ביותר אצל ג’ינג’ים. עם הגיל, ועל פי רמות החשיפה לשמש, הנמשים יתבהרו או יהפכו לכתמי פיגמנטציה סנילית או סולארית.
פיגמנטציה מעורבת:
סוגי פיגמנטציה שונים יכולים להופיע יחד, למשל מלזמה וכתמי שמש בעור הפנים.
אז איך מטפלים בזה?
ישנם כמה סוגי טיפול בהיפרפיגמנטציה. טיפולים במריחת חומרים על העור או טיפולי מכשור וטיפולי פילינג עמוק רפואי.
דוגמאות לטיפול עם תכשירים במריחה:
הידרוקינון: ה- gold standard , לטיפול בהיפרפיגמנטציה. חומר להבהרת העור המעכב את ייצור המלנין ומפחית את הופעת כתמים כהים.
רטינואידים: נגזרות של ויטמין A המעודדות תחלופת תאים ומסייעות לטשטש את הכתמים לאורך זמן.
ויטמין C: נוגד חמצון המבהיר את העור ומסייע בהפחתת הופעת כתמים כהים.
חומצה קוג'ית: חומצה קוג'ית מופקת מפטריות מסוימות, מעכבת את ייצור המלנין ויכולה להבהיר היפרפיגמנטציה.
חומצה אזלאית: יעילה בטיפול בהיפרפיגמנטציה פוסט דלקתית ובמלזמה על ידי הפחתת ייצור המלנין.
סוגי טיפול נוספים בהיפרפיגמנטציה:
פילינג כימי: טיפולי פילינג המסייעים בהסרת שכבת העור העליונה, וחושפים עור בהיר יותר, בעל גוון אחיד יותר.
טיפול בלייזר: טיפולי לייזר שונים, כגון IPL (Intense Pulsed Light) או לייזרים חלקיים, יכולים לכוון ולפרק עודפי מלנין בעור.
לסיכום: הטיפול בהיפר פיגמנטציה הוא מורכב, ארוך, ולפעמים גם לא מצליח. מה שבטוח שכדאי להשקיע במניעת הבעיה מאשר בהסרת הכתמים שכבר נוצרו וזה אומר: הגנה מחמירה מהשמש!! אם את לא עושה את זה בשגרה…כנראה שלא תצליחי באת להיפטר ממנה.